REGULAMIN FORUM
Lektura obowiązkowa dla każdego użytkownika!

Tuning silnika 4T czyli popularne chinole

Nadszedł czas na picowanie! Chciałbyś wybajerować swoją spalinową bestię? Moc i prędkość. To jest to!

Postprzez Reaper » 2010-07-28, 21:18

Nudzi mi się to Wam coś napisze :P

Jak wiemy na rynku mamy masę skuterów z silnikami 4T, do stuntu na serii nie nadaje się jednak "Nie moc lecz technika czyni z ciebie zawodnika" ale czasem lepiej sobie pomóc. A niestety nawet (przynajmniej mnie) do tradycyjnej jazdy miał za mało mocy :(

1. Trzeba ściągnąć blokady, polecam YouTube wiele filmików tam jest o rozblokowywaniu tego popularnego silnika

2. Przy tuningu 4T najważniejszą sprawą jest cylinder, wiele osób myśli że wydech a wydech jest podstawą tuningu 2T ale o tym gdzie indziej ;) Bezpiecznie ( to nie znaczy że się nie rozleci ) założyć cylinder o poj. 65ccm, 72ccm. 80 i 90 z seryjnym wałem radze sobie odpuścić przy 90 musimy również zmienić głowicę. Ostatnio robiłem z kumplem 2 chinole były one identyczne chińczyki i na docierce powiem tak: na rolkach 4g , stożku i dyszy którą dostałem do cylindra ( na oko coś między 95-105 nie miałem czym zmierzyć) po przesunięcia się na koniec kanapy chinolka nam wyrywa ;) Cylinder najlepiej docierać na oleju mineralnym i później zmienić na syntetyk

3. Następnym krokiem powinna być zmiana wariatora, rolki, sprężyna centralna i komplet sprężynek sprzęgła jest obowiązkowy do regulacji, zależnie od regulacji może poprawić się V-max lub przyśpieszenie.

4. Stożek też jest rzeczą przydatną ponieważ przy odpowiedniej regulacji otrzymujemy lepszy start, poza tym większy cylinder potrzebuje więcej powietrza ( można też porozwiercać serię :D)

Następnie to już z górki gaźnik, sprzęgło i dzwon (to najlepiej jednocześnie) i jeśli będzie miał mało mocy można pokusić się o porting

Porting może dać nam mniejsze spalanie (nie mówię tu o serii bo tam nawet tego nie zauważymy) lepszą reakcje na ruch manetki, silnik chętniej wkręca się na obroty. To radzę żeby zrobił to ktoś kto się na tym zna bo jak spier**** to głowica do kosza

Mam nadzieję że to komuś pomoże ;)

Jeśli macie jakieś sugestie, uwagi piszcie może go razem jeszcze ulepszymy ;)

"Artykuł" jest mojego autorstwa pojawił się także na http://www.tsttuningskuterteam.pun.pl
Kopiowanie i rozpowszechniane zabronione
"Rzeczy niemożliwe Od Ręki, Cuda do trzech Dni"
"Pal gumę a nie duszę"
Reaper Mężczyzna

Pojazd: Yamaha BW's in parts :P and Zipp Vapor

Postprzez kubanczyk_judo » 2010-07-28, 21:32

EE taki temat-przynajmniej podobny juz był:D
Reaper mozesz dac mi foto twojech Kutas*wego boostera?:D
POLERKI WYDECHU ,KLAMEK PRZEKŁADNI ITP! TANIO I ZAJEB**cie GG:7035063
kubanczyk_judo Mężczyzna

Ostrzeżenia: 1
Pojazd: Zipp Otis 4t Naraku | Yamaha BWS TNT

Postprzez Reaper » 2010-07-28, 21:38

Nie wiedziałem że już taki był szukałem ale nie widziałem jak coś niech mod usunie

Off-Topic
Booster jeszcze nie pomalowany stoi jak stał nie mam czasu, robie Vapora na razie bo nie mam czym jeździć :-/

Mogę wysłać ci tylko projekt :(
"Rzeczy niemożliwe Od Ręki, Cuda do trzech Dni"
"Pal gumę a nie duszę"
Reaper Mężczyzna

Pojazd: Yamaha BW's in parts :P and Zipp Vapor

Powrót do Tuning mechaniczny